<var id="r1pfj"></var>
<cite id="r1pfj"></cite>
<cite id="r1pfj"></cite>
<var id="r1pfj"></var>
<menuitem id="r1pfj"><video id="r1pfj"></video></menuitem>
<ins id="r1pfj"><noframes id="r1pfj"><var id="r1pfj"></var>
<var id="r1pfj"><strike id="r1pfj"></strike></var>
<cite id="r1pfj"><span id="r1pfj"></span></cite>
<cite id="r1pfj"></cite>
<cite id="r1pfj"><span id="r1pfj"><thead id="r1pfj"></thead></span></cite><cite id="r1pfj"><video id="r1pfj"><thead id="r1pfj"></thead></video></cite>
<var id="r1pfj"></var>

凉城百事通

用户登录

首页

首页

资讯

查看

新作 | 在隽秀江南 规划一间有光来临的森系书店

2020-04-08/ 凉城百事通/ 查看: 214/ 评论: 10

摘要图片来历网络江南水乡,千古文人骚客的桃源属地。湖光潋滟的嘉兴,一座以“平缓报本”为精力的城市——平湖
巴彦淖尔网

图片来历网络

江南水乡,千古文人骚客的桃源属地。湖光潋滟的嘉兴,一座以“平缓报本”为精力的城市——平湖,成了JYDP间睦规划,文创零售书店新作“湖光里”的坐落地。

JiangnanWatertown,thePeachBlossomSpringofpoet.

JYDP’steamdesignedHUGUANGLIbookstoreinhistoricalandculturaldistrictofNanhetou,Pinghu,Jiaxingcity.

图片来历网络

湖光里文创零售书店,坐落平湖南河头前史文明街区。在古时南河头被称为“鸣珂里”,明宣德五年(1430年)时期,已初具规模,构成两街夹一河的传统水乡格式。

Inancienttimes,Nanhetouwascalled"Mingkeli".DuringthefifthyearofxuandeinMingdynasty(1430),itbegantotakeshape,formingatraditionalpatternoftwostreetswithoneriver

空间依托于青砖黛瓦,赋有江南水乡古韵的徽派修建,既为规划的一大特征,也对改造维护古建带来了不少检测。

Relyingonancientbricksandtiles,thespaceisrichinancientHuistylearchitecture,whichisnotonlyafeatureofthedesign,butalsoachallengeofthetransformationandprotectionofancientarchitecture

空间概念

Conceptdesign

阴翳礼赞与光华洗礼

Darknessgiftandlightbaptism

“美,不存在于物体之中,而存在于物与物发生的阴翳的波纹和明暗之中?!?/p>

——谷崎润一郎《阴翳礼赞》

Beautydoesnotexistinobjects,butintheshadowsandtheshadowsofthings

——JunichiroTanizaki《LobdesSchattens》

△古建规划改造前原貌

Theoriginalappearancebeforetherenovation

书店自身的古建外立面,前后两向皆为透光有限的门窗。室内昏暗、柱体参差、楼梯陡窄。

Thefacadeoftheoriginalarchitecture,bothfrontandreararedoorsandwindowswithlimitedlighttransmission.Theinteriorisdark,fullofjaggpillarsandstaircaseissteepandnarrow.

作为文创零售书店,只要阴翳波纹,美感缺失,也无法满意空间的运用需求。所以,在改造规模有限的古建内“引进光”,成了规划团队的首要考量。

Asabookstore,onlyhavethebeautyofshadowcannotmeettheuseofspacerequirement.Therefore,theintroductionoflightinthelimitedscopeoftherenovationoftheancientbuilding,hasbecomethedesignteam'sfirstconsideration

△湖光里原始平面图

originalarchitecturelayout

规划区域分属两栋独立修建,中心相隔悠长冷巷,依功用再进行细分。

Thedesignareaisdividedintotwoindependentbuildingsseparatedbyalongalleyandsubdividedaccordingtofunctions

△置入空间的“光盒”

“Lightbox”placedinthelayout

植物的光合作用带来能量转化,促进万物共生。

Photosynthesisofmatterbringsaboutenergyconversionandpromotesbiologicalgrowth.

因此为空间“引进光”,采“光合”谐音的物理形状“光盒”之意,根据最大采光性,置入在原修建前后外立面、小院白墙和两栋修建的联接处。

Therefore,inorderto"introducelight"intothespace,thephysicalform"lightbox"withthehomophonicsoundof"photosynthesis"isadopted.Basedonthemaximumlightingapplication,itisinsertedintothefrontandrearfacadeoftheoriginalbuilding,thewhitewallofthesmallcourtyardandtheconnectionofthetwobuildings.

全部以光为指引,置入光盒后,空间天然开阔的光感开端活动,出现一片亮堂。

Everythingisguidedbythelight.Afterthelightboxisplaced,thebrightnessofthenaturalopenspacebeginstoflow.

△空间功用性布局

Finalfunctionlayout

书架、陈设、桌案的参加,清晰出空间格式、动线走向。

Theadditionofbookshelf,displaymodularandtablesmakeclearthespatialpatternandthecirculationpath.

△书店区功用性、空间格式构成

Bookstoreareatransformation

书店区以阅览气氛营建和书本陈设为主,调配定制化书架、桌案,集陈设、储物、漂亮于一室。

Thebookstoreareaisdominatedbyreadingatmosphereandreadingarea,withcustomizedbookshelvesandtables.

△零售区功用性、空间格式构成

Retailareatransformation

△汉服馆功用性、空间格式构成

Hanclothingretailstoretransformation

零售区和汉服馆以组合多变的定制陈设为主,配以珊瑚色系陈设道具,营建温暖平缓的购物环境。

TheretailareaandtheHanclothingstorearemainlycomposedofvariouscustomizeddisplays,withcoralcolordisplaymodulartocreateawarmandpeacefulshoppingenvironment.

△书架卡座

Bookshelfbooth

书店区“光盒”旁的定制书架卡座,是采光度最佳的阅览区。不管晴雨寒暖,坐在这儿,轻翻册页,文字就能在光里成长,这大略便是“光盒”为湖光里带来的最夸姣时间。

Thecustomizedbookshelfbesidethe"lightbox"inthebookstoreareaisthereadingareawiththebestlighting.Sittinghere,turningthepagesofthebook,thetextcangrowinthelight,thisisgenerally"lightbox"forthebestmomentinthelightofHUGUANGLI.

△正门及光盒阅览区

Lightboxfacade

修建表面,时代保存年月的阴翳礼赞,而内部充盈了天然光华,书香倏然而来。规划团队期望“光盒”之意,如光华为年月洗礼,也为陈旧修建注入重生的力气。

Theexteriorofthebuildingstillretainstheshadowandadmirationoftheyears,whiletheinteriorisfilledwithnaturalbrightness.Thedesignteamhopesthatthemeaningof"lightbox",islikethelightbaptismforthetime,butalsotoinjectnewpowerintotheancientbuildings.

△湖光里外立面

Fa?adeofbookstore

空间气氛

Spaceatmosphere

江南森系书店的天然之野

Natureessence

湖光里有光华的洗礼,也有和平湖“平缓报本”的相同天然质朴的人文气质。

HUGUNAGLIhaslightandpeacefulspirit.

在平湖“平缓报本”的精力中,一个“平”字,既凸显了其地处杭嘉湖,平原内地的天然禀赋,又包括《礼记·中庸》所云,“中也者,全国之大本也;和也者,全国之达道也”的平缓境地。

“PING”inChineseit’snotonlyhighlightsthenaturalendowmentinthelocationbutalsocoversthedoctrineofthemeaninthebookofrites.Harmonyisthestateofpeaceunderheaven.

△湖光里外部环境

Architecturefacade

平缓境地,可所以镇定自若的慢下来,答应日子显露本来的容貌,舒缓身心,回归天然。

Peacefulstate,canbeleisurelyslowdown,allowlifetorevealitsoriginalappearance,relaxbodyandmind,returntonature.

或静听风雨,枕书而眠,或看湖光里依傍小桥流水日升月落,似乎韶光的流动也变得缓慢。

Orlistentothewindandrain,sleepwithreading,orseethebookstorenearthebridgewater,asiftheflowoftimehasbecomeslow

△小院内的“光盒”

Lightboxintheyard

规划书店之初,咱们就较为平湖,回归天然与日子的本真气质所动容。所以在书店气氛的营建上,咱们经过充溢天然之野的原料肌理,营建这间江南森系书店。

Atthebeginningofthedesignofthebookstore,wewanttoreturntonatureandthetruetemperamentoflife.Therefore,intheconstructionofbookstoreatmosphere,wecreatethisJiangnanbookstorethroughthematerialtexturefullofnaturalwilderness.

△安静舒适的阅览区

Readingarea

空间内部,完好保存了古建中密布的石底立柱,以顶托年月的阴翳礼赞;四壁的书架陈设,选用具有透光感的PC背板,联接以天然新鲜的绿色漆木层架,配淡色木纹书本储藏柜,底衬湖光里的返璞归真。

Intheinteriorofthespace,thedensestonecolumnsintheancientconstructionarekeptintacttosupporttheshadowroof.Thebookshelfofwallsisdisplayed,thePCwallthatconnectwithnaturalgreenlacquerwoodlayerisworn,matchbookoflightcolorwoodgraintostoreark,thereturnuncutjadeinbottomlinelakelightreturnstrue.

前者镌刻了江南的悠长前史,后者对照了天然的本真日子,安静舒适的森系书店也由此而生。

Thedensestonecolumnsrecordedhistory,thebookshelfrecalledlife,thosegavebirthtoHUGUANGLI.

△湖光里外立面

Fa?ade

空间陈设

Spacedisplay

陈设功用的动态结合

Displayfunctionofdynamicandstaticcombination

△灵敏多变的陈设展架

Flexibledisplaymodular

零售区多以珊瑚色系的定制陈设组合道具,作为灵敏多变的陈设展现货架,金属网格板与零部件可根据产品类型自由组合。

Theretailspaceusecoralcolorcustomizeddisplaycombinationasflexibleshelves.Metalperforatedpanelsandpartscanbefreelycombinedaccordingtotheneedsofclients.

组合道具下方的移动式抽屉,满意了储货需求,顺便两层推拉式抽屉,更添加货品的陈设挑选。

Movabledrawerunderthecombinationofmodular,tomeetthestorageneeds,withtwolayersofpush-pulldrawer,increasingtheselectionofdisplaymethod.

△改造后的书店区零售展现部分

Stairreadingarea

△透过玻璃,表里联接的楼梯结构和层次,构成了室内和室外的两个读书区

Thestairandlevelsareconnectingthroughtheglassfa?adeinsideandoutside

书店区域西北角的楼梯,被规划团队封顶改造为一个综合性的阅览、陈设展现区域,保存楼梯拾级而上的造型,结合镂空的绿色壁龛,作为静态的陈设展现。

Thestaircaseinthenorthwestcornerofthebookstorehasbeentransformedintoacomprehensivereadinganddisplayareabythedesignteam,retainingtheshapeofstairsascendingandcombiningwithhollowedgreennichesasastaticdisplay.

△改造后的楼梯阅览区

Stairreadingarea

楼梯阅览、陈设展现渠道延伸至窗外,构成院子与室内通透相接的结构造型。

Thestairreadinganddisplayplatformextendstothewindow,formingastructuralshapeconnectingthecourtyardandtheinterior

△室内与室外的延伸连通

ConnectionofInsidetooutside

△湖光里外立面

Facade

空间全体在保存原修建面貌的情况下,以陈设功用为榜首考量,以阅览环境气氛营建为要点,加以不损坏空间原有内部格式的维护性规划,将湖光里书店的温暖静寂,赋能于新鲜天然的文创零售空间,打造出南河头最赋江南气质的森系书店。

Spaceasawholeinthecaseofretaintheoriginalarchitecturalstyle,takingdisplayfunctionasthefirstconsideration,focusingonthereadingatmospherebuild,meanwhileitdoesnotdestroythespacepatternoftheoriginalinternalprotectivedesignwarmingthebookstoreandformingthemostnaturalwildbookstoreinJiangnanarea.

△暮色下的湖光里

HUGUNAGLIinthetwilight

项目信息:

项目名称:湖光里文创零售书店

项目地址:嘉兴平湖南河头前史文明街区

规划公司:JYDP间睦规划

规划总监:MichelleSun

项目类型:商业零售

项目面积:339㎡

参加规划:LeahLi、ShirleyWang、MandyZhang

图片拍摄:RaittLiu刘瑞特

公司介绍:

JYDP间睦规划是专业从事室内规划咨询和品牌相关规划咨询。公司由MichelleSun孙雅馨兴办,并由各国归来的青年规划师组成,在注入世界化,多元化发明力的一起,秉承着尊重国内文明的理念,首要从事的项目类型遍及医疗、日子方式、餐饮、商业、工作、酒店等各方面。

JYDP重视不断改变开展的时代精力和日子方式,经过不断开发的发明力,然后为项目和品牌发明更多的价值。在尊重客户主意的基础上,融入共同构思;寻求杰出的一起,力求把每一个项目打造成精品。

在现在竞赛剧烈的商业趋势下,JYDP不仅是从空间考虑,更是以整个品牌和项目的竞赛力为起点,经过对项目的布景,商业模式,竞赛力和商业价值等进行了解和剖析,然后到达精准的空间规划表现。

咱们供给空间的全体解决方案,重视项目从前期概念规划到后期的完好落地,除空间规划外还供给品牌咨询、VIS规划、软装规划等服务。

所获奖项

第六届法国双面神“GPDPAWARD”年度Top100最具世界影响力闻名规划师

第六届法国双面神“GPDPAWARD”世界规划大奖-商业空间奖

2019我国(城市)规划手刺

我国新商业空间大奖(2019-2020)年度杰出新商业空间规划师

老宅重生2019年度优异商业空间规划奖


鲜花

握手

雷人

路过

鸡蛋
收藏 分享 邀请
上一篇:暂无

最新评论

返回顶部
怎么建立一个微信群